Podle studie financované německou organizací Foodwatch vypouští zemědělství v Německu stejné množství skleníkových plynů jako dopravní sektor.

 

Studie zpracovaná Institutem pro ekologický hospodářský výzkum (Institut für ökologische Wirtschaftsforschung)  odhaduje, že farmáři největší ekonomiky Evropské Unie vypustí ročně 133 miliónů tun ekvivalentu oxidu uhličitého, a to převážně používáním pohonných hmot, chemikálií, hnojiv a únikem metanu z chovu hospodářských zvířat.


Zatímco se politikové zaměřili na snižování emisí z dopravy a ze spalování fosilních paliv, Foodwatch upozorňuje, že nedostatečná pozornost se věnuje emisím ze zemědělství, které představují podobný objem skleníkových plynů jako auta, letadla a nákladní automobily dohromady.


Přechod na ekologické zemědělství by mohl snížit emise skleníkových plynů o zhruba 15 až 20 procent, což by představovalo úsporu 20 až 25 miliónů tun ekvivalentu oxidu uhličitého (tj. 2 až 2,5 procenta celkových emisí země). Zároveň by ale přechod na ekologické zemědělství vyžadoval o 70 procent více půdy než je využíváno v současné době.


Další část studie upozorňuje, že na vyprodukování jednoho kilogramu hovězího masa se uvolní stejné množství CO2 jako při jízdě vozu BMW 118 na více než stokilometrovou vzdálenost. Zásadního snížení semisí se tedy dá dosáhnout jen při poklesu poptávky po mase a mléčných výrobcích.