Evropská komise požaduje zastavení švédské kampaně za nákup místních produktů “Buy Local”, která má údajně za cíl omezení zbytečné přepravy zboží, a tím snížení zatížení životního prostředí.  Podle Komise je tato kampaň proti principu volného pohybu zboží v EU a je stejně nežádoucí jako v 80. letech irská kampaň "Buy Irish" a britská podpora spotřeby místně vyprodukovaného ovoce.


Podle prohlášení Švédska však kampaň neznamená podporu jen švédských potravin, ale heslo, které má platit obecně. Švédský Národní úřad pro potraviny (NFA) původně ani nezamýšlel konzultovat věc s Komisí, protože se nejedná o legislativu, ale o doporučení. Nakonec však v polovině května zaslal notifikaci, kde doporučení nazývá slovy "Výběr potravin příznivý pro prostředí" (Environmentally effective food choices).

Kampaň vyzývá k nákupu masa, zeleniny, ovoce, cereálií i brambor produkovaných v místě. Pokud jde o rýži, která se v zemi nepěstuje, doporučuje nahradit ji pšenicí či ovsem.

Kampaň ovšem nezahrnuje jen doporučení pro zlepšení klimatu, ale např. pro maso prasat či kuřat doporučuje jako alternativu organickou produkci. Přehled doporučení:

  • Samozřejmě jezte maso, ale snižte jeho množství. Zkuste nahradit každý týden jedno nebo více jídel z hovězího, telecího, vepřového nebo kuřecího masa vegetariánským pokrmem, nebo zmenšete velikost porcí. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované hovězí a telecí, a to především z dobytka pastevně chovaného - "naturally grass fed meat". Environmentální důvod: Zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované vepřové a kuřecí nebo maso z ekologické produkce, pokud je k dispozici. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte ryby a mořské produkty, kterých je dostatek, viz seznam NFA.
  • Vybírejte ryby lovené nebo chované se zaměřením na udržitelnost, např. s eko-značkou MSC nebo Krav.
  • Zkuste něco nového! Pokud vyberete jiné druhy ryb, než jste dosud byli zvyklí, pomůžete snížit nároky na dodávky určitých druhů.
  • Vybírejte sezonní a místně pěstovanou zeleninu. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte zeleninu bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Vybírejte druhy zeleniny bohaté na vlákninu, jako je kořenová zelenina, brokolice, bílé zelí a cibule. Jejich dopad na prostředí je menší než u rajčat, salátu či okurek, jsou déle skladovatelné, jsou pěstované v místě a jsou k dispozici celý rok. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Jezte více fazolí, čočky, hrachu (sušené nebo konzervované), a to především jako náhradu části dosavadní spotřeby masa. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Vybírejte místně produkované ovoce a bobuloviny, jsou li k dispozici. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Zkuste vybírat ovoce a bobuloviny bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Banány a citrusové plody jsou většinou ošetřeny pesticidy. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Ovoce a zelenina jsou snadno zkazitelné. Omezte jejich ztráty skladováním a nekupujte více než spotřebujete. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte místně pěstovaná rajčata. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální výrobky ze surovin pěstovaných v místě (chléb, vločky, zrniny a těstoviny). Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální produkty a rýži bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Rýže má větší dopad na prostředí než cereálie a brambory. Nahraďte rýži naklíčenou pšenicí nebo ovsem. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte řepkové oleje a tuky obsahující hodně řepkového nebo olivového oleje. Řepkový olej je nejlepší z hlediska prostředí i pro zdraví. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Omezte spotřebu palmového oleje, který je obsažen v některých pokrmových tucích. Čtěte údaje o složení na obalu. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Používejte vodovodní vodu, je-li to možné. Je kvalitní a levná. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Pokud kupujete balenou vodu, vybírejte z místní produkce. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.

Zdroj: EU Food Law, 2009, č. 406, s. 8-10, překlad ing. I. Suková, Agronavigator.cz, částečně upraveno
Komentář Bio-info:

Podpora "jednotného", "otevřeného" evropského trhu, zdůrazňovaná Evropskou komisí, jde nejen přímo proti snahám o trvalou udržitelnost produkce potravin a snižování vlivů na klimatické změny, ale také proti přáním spotřebitelů. Ti si stále více přejí kupovat eticky a ekologicky vyráběné potraviny z bezpečných, známých zdrojů, ukotvených v určité lokalitě, tradicích a důvěře.

Naopak, jednotný trh podporuje průmyslovou výrobu a obchod, zaměřený na co největší snižování nákladů prostřednictvím standardizace, masové výroby, jednotvárnosti a snadné předvídatelnosti.

 

Zdroj: www.bio-info.cz

  • Samozřejmě jezte maso, ale snižte jeho množství. Zkuste nahradit každý týden jedno nebo více jídel z hovězího, telecího, vepřového nebo kuřecího masa vegetariánským pokrmem, nebo zmenšete velikost porcí. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované hovězí a telecí, a to především z dobytka pastevně chovaného - "naturally grass fed meat". Environmentální důvod: Zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Zkuste vybírat místně produkované vepřové a kuřecí nebo maso z ekologické produkce, pokud je k dispozici. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte ryby a mořské produkty, kterých je dostatek, viz seznam NFA.
  • Vybírejte ryby lovené nebo chované se zaměřením na udržitelnost, např. s eko-značkou MSC nebo Krav.
  • Zkuste něco nového! Pokud vyberete jiné druhy ryb, než jste dosud byli zvyklí, pomůžete snížit nároky na dodávky určitých druhů.
  • Vybírejte sezonní a místně pěstovanou zeleninu. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte zeleninu bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Vybírejte druhy zeleniny bohaté na vlákninu, jako je kořenová zelenina, brokolice, bílé zelí a cibule. Jejich dopad na prostředí je menší než u rajčat, salátu či okurek, jsou déle skladovatelné, jsou pěstované v místě a jsou k dispozici celý rok. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Jezte více fazolí, čočky, hrachu (sušené nebo konzervované), a to především jako náhradu části dosavadní spotřeby masa. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Vybírejte místně produkované ovoce a bobuloviny, jsou li k dispozici. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Zkuste vybírat ovoce a bobuloviny bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Banány a citrusové plody jsou většinou ošetřeny pesticidy. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Ovoce a zelenina jsou snadno zkazitelné. Omezte jejich ztráty skladováním a nekupujte více než spotřebujete. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte místně pěstovaná rajčata. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální výrobky ze surovin pěstovaných v místě (chléb, vločky, zrniny a těstoviny). Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte cereální produkty a rýži bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
  • Rýže má větší dopad na prostředí než cereálie a brambory. Nahraďte rýži naklíčenou pšenicí nebo ovsem. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
  • Vybírejte řepkové oleje a tuky obsahující hodně řepkového nebo olivového oleje. Řepkový olej je nejlepší z hlediska prostředí i pro zdraví. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Omezte spotřebu palmového oleje, který je obsažen v některých pokrmových tucích. Čtěte údaje o složení na obalu. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
  • Používejte vodovodní vodu, je-li to možné. Je kvalitní a levná. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
  • Pokud kupujete balenou vodu, vybírejte z místní produkce. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.

Zdroj: EU Food Law, 2009, č. 406, s. 8-10, překlad ing. I. Suková, Agronavigator.cz, částečně upraveno
Komentář Bio-info:

Podpora "jednotného", "otevřeného" evropského trhu, zdůrazňovaná Evropskou komisí, jde nejen přímo proti snahám o trvalou udržitelnost produkce potravin a snižování vlivů na klimatické změny, ale také proti přáním spotřebitelů. Ti si stále více přejí kupovat eticky a ekologicky vyráběné potraviny z bezpečných, známých zdrojů, ukotvených v určité lokalitě, tradicích a důvěře.

Naopak, jednotný trh podporuje průmyslovou výrobu a obchod, zaměřený na co největší snižování nákladů prostřednictvím standardizace, masové výroby, jednotvárnosti a snadné předvídatelnosti.