Podle prohlášení Švédska však kampaň neznamená podporu jen švédských potravin, ale heslo, které má platit obecně. Švédský Národní úřad pro potraviny (NFA) původně ani nezamýšlel konzultovat věc s Komisí, protože se nejedná o legislativu, ale o doporučení. Nakonec však v polovině května zaslal notifikaci, kde doporučení nazývá slovy "Výběr potravin příznivý pro prostředí" (Environmentally effective food choices).
Kampaň vyzývá k nákupu masa, zeleniny, ovoce, cereálií i brambor produkovaných v místě. Pokud jde o rýži, která se v zemi nepěstuje, doporučuje nahradit ji pšenicí či ovsem.
Kampaň ovšem nezahrnuje jen doporučení pro zlepšení klimatu, ale např. pro maso prasat či kuřat doporučuje jako alternativu organickou produkci. Přehled doporučení:
- Samozřejmě jezte maso, ale snižte jeho množství. Zkuste nahradit každý týden jedno nebo více jídel z hovězího, telecího, vepřového nebo kuřecího masa vegetariánským pokrmem, nebo zmenšete velikost porcí. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima.
- Zkuste vybírat místně produkované hovězí a telecí, a to především z dobytka pastevně chovaného - "naturally grass fed meat". Environmentální důvod: Zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Zkuste vybírat místně produkované vepřové a kuřecí nebo maso z ekologické produkce, pokud je k dispozici. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte ryby a mořské produkty, kterých je dostatek, viz seznam NFA.
- Vybírejte ryby lovené nebo chované se zaměřením na udržitelnost, např. s eko-značkou MSC nebo Krav.
- Zkuste něco nového! Pokud vyberete jiné druhy ryb, než jste dosud byli zvyklí, pomůžete snížit nároky na dodávky určitých druhů.
- Vybírejte sezonní a místně pěstovanou zeleninu. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte zeleninu bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
- Vybírejte druhy zeleniny bohaté na vlákninu, jako je kořenová zelenina, brokolice, bílé zelí a cibule. Jejich dopad na prostředí je menší než u rajčat, salátu či okurek, jsou déle skladovatelné, jsou pěstované v místě a jsou k dispozici celý rok. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Jezte více fazolí, čočky, hrachu (sušené nebo konzervované), a to především jako náhradu části dosavadní spotřeby masa. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
- Vybírejte místně produkované ovoce a bobuloviny, jsou li k dispozici. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Zkuste vybírat ovoce a bobuloviny bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Banány a citrusové plody jsou většinou ošetřeny pesticidy. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Ovoce a zelenina jsou snadno zkazitelné. Omezte jejich ztráty skladováním a nekupujte více než spotřebujete. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte místně pěstovaná rajčata. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte cereální výrobky ze surovin pěstovaných v místě (chléb, vločky, zrniny a těstoviny). Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte cereální produkty a rýži bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
- Rýže má větší dopad na prostředí než cereálie a brambory. Nahraďte rýži naklíčenou pšenicí nebo ovsem. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte řepkové oleje a tuky obsahující hodně řepkového nebo olivového oleje. Řepkový olej je nejlepší z hlediska prostředí i pro zdraví. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Omezte spotřebu palmového oleje, který je obsažen v některých pokrmových tucích. Čtěte údaje o složení na obalu. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Používejte vodovodní vodu, je-li to možné. Je kvalitní a levná. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
- Pokud kupujete balenou vodu, vybírejte z místní produkce. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
Zdroj: EU Food Law, 2009, č. 406, s. 8-10, překlad ing. I. Suková, Agronavigator.cz, částečně upraveno
Komentář Bio-info:
Podpora "jednotného", "otevřeného" evropského trhu, zdůrazňovaná Evropskou komisí, jde nejen přímo proti snahám o trvalou udržitelnost produkce potravin a snižování vlivů na klimatické změny, ale také proti přáním spotřebitelů. Ti si stále více přejí kupovat eticky a ekologicky vyráběné potraviny z bezpečných, známých zdrojů, ukotvených v určité lokalitě, tradicích a důvěře.
Naopak, jednotný trh podporuje průmyslovou výrobu a obchod, zaměřený na co největší snižování nákladů prostřednictvím standardizace, masové výroby, jednotvárnosti a snadné předvídatelnosti.
Zdroj: www.bio-info.cz
- Samozřejmě jezte maso, ale snižte jeho množství. Zkuste nahradit každý týden jedno nebo více jídel z hovězího, telecího, vepřového nebo kuřecího masa vegetariánským pokrmem, nebo zmenšete velikost porcí. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima.
- Zkuste vybírat místně produkované hovězí a telecí, a to především z dobytka pastevně chovaného - "naturally grass fed meat". Environmentální důvod: Zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Zkuste vybírat místně produkované vepřové a kuřecí nebo maso z ekologické produkce, pokud je k dispozici. Environmentální důvod: Omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte ryby a mořské produkty, kterých je dostatek, viz seznam NFA.
- Vybírejte ryby lovené nebo chované se zaměřením na udržitelnost, např. s eko-značkou MSC nebo Krav.
- Zkuste něco nového! Pokud vyberete jiné druhy ryb, než jste dosud byli zvyklí, pomůžete snížit nároky na dodávky určitých druhů.
- Vybírejte sezonní a místně pěstovanou zeleninu. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte zeleninu bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
- Vybírejte druhy zeleniny bohaté na vlákninu, jako je kořenová zelenina, brokolice, bílé zelí a cibule. Jejich dopad na prostředí je menší než u rajčat, salátu či okurek, jsou déle skladovatelné, jsou pěstované v místě a jsou k dispozici celý rok. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Jezte více fazolí, čočky, hrachu (sušené nebo konzervované), a to především jako náhradu části dosavadní spotřeby masa. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
- Vybírejte místně produkované ovoce a bobuloviny, jsou li k dispozici. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Zkuste vybírat ovoce a bobuloviny bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Banány a citrusové plody jsou většinou ošetřeny pesticidy. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Ovoce a zelenina jsou snadno zkazitelné. Omezte jejich ztráty skladováním a nekupujte více než spotřebujete. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte místně pěstovaná rajčata. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte cereální výrobky ze surovin pěstovaných v místě (chléb, vločky, zrniny a těstoviny). Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte cereální produkty a rýži bez pesticidů, např. z ekologické produkce. Environmentální důvod: netoxické prostředí.
- Rýže má větší dopad na prostředí než cereálie a brambory. Nahraďte rýži naklíčenou pšenicí nebo ovsem. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima, netoxické prostředí.
- Vybírejte řepkové oleje a tuky obsahující hodně řepkového nebo olivového oleje. Řepkový olej je nejlepší z hlediska prostředí i pro zdraví. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Omezte spotřebu palmového oleje, který je obsažen v některých pokrmových tucích. Čtěte údaje o složení na obalu. Environmentální důvod: zachovat členité venkovské prostředí, diverzitu rostlinných a živočišných druhů, netoxické prostředí, omezit negativní dopad na klima.
- Používejte vodovodní vodu, je-li to možné. Je kvalitní a levná. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
- Pokud kupujete balenou vodu, vybírejte z místní produkce. Environmentální důvod: omezit negativní dopad na klima.
Zdroj: EU Food Law, 2009, č. 406, s. 8-10, překlad ing. I. Suková, Agronavigator.cz, částečně upraveno
Komentář Bio-info:
Podpora "jednotného", "otevřeného" evropského trhu, zdůrazňovaná Evropskou komisí, jde nejen přímo proti snahám o trvalou udržitelnost produkce potravin a snižování vlivů na klimatické změny, ale také proti přáním spotřebitelů. Ti si stále více přejí kupovat eticky a ekologicky vyráběné potraviny z bezpečných, známých zdrojů, ukotvených v určité lokalitě, tradicích a důvěře.
Naopak, jednotný trh podporuje průmyslovou výrobu a obchod, zaměřený na co největší snižování nákladů prostřednictvím standardizace, masové výroby, jednotvárnosti a snadné předvídatelnosti.