Ve Švédsku vypracovali dokument Environmentálně výhodný výběr potravin, ve kterém se doporučuje snížit spotřebu masa a rýže s cílem omezit emise skleníkových plynů.  Švédské úřady požadují od členských států EU reakci na svůj návrh směrnice pro „volbu potravin vhodných z hlediska klimatu". Klimatické změny jsou hlavním cílem švédského předsednictví EU.


Dokument s názvem „Environmentálně výhodný výběr potravin", který vypracovaly Švédský národní potravinový úřad a Agentura pro ochranu životního prostředí doporučil snížení spotřeby masa a rýže s cílem snížit emise skleníkových plynů, uvedl EurActiv.

„Produkce potravin je zodpovědná asi za čtvrtinu emisí švédských spotřebitelů, které mají vliv na klima a také přispívají k jiným škodlivým environmentálním vlivům, například prostřednictvím využívání pesticidů", konstatoval Inger Anderson, ředitel potravinového úřadu.

Ve zprávě se uvádí: „Maso - hovězí, jehněčí, vepřové a drůbeží - je potravinová skupina, jejichž produkce má největší vliv na životní prostředí. Rýže má také významný vliv, protože se při jejím pěstování produkuje metan". Dokument doporučuje zaměnit jedno anebo dvě jídla týdně za vegetariánské jídlo nebo snížit množství konzumovaného masa. Dále doporučuje jíst sezonní jídla, ovoce a zeleninu vypěstované v místě, a vyhýbat se vodě v plastových lahvích, sodě a palmovému oleji. 

Růst poptávky po mase


Podle švédské banky se poptávka po potravinách zvýší do roku 2050 o 50 % a poptávka po mase o 80 %, hlavně proto, že Čína a Indie bohatnou a přizpůsobují se spotřebitelským zvyklostem západního stylu.

Návrh zohledňuje existující výživová doporučení, založená na nutriční hodnotě a také seznam zdravotních aspektů souvisejících s různými potravinami, doporučený denní příjem živin a následky nadměrné konzumace potravin.   Experti uvádějí, že „až některé výjimky může být výběr zdravých potravin v souladu s výběrem, který je vhodný pro životní prostředí".

Švédsko je první zemí v Evropě, která vytvořila podobná doporučení. Švédské instituce doufají, že se nechají inspirovat i další evropské země.

Zdroj: www.bio-info.cz Sweden promotes climate-friendly eating, Agra Europe, 2009, č.2367, s. N/4, překlad ing. D. Nehasilová