Praha, 21. září 2021 - ProVeg International a Klimatická koalice jsou jedny z více než 80 organizací, které společně podepsaly otevřený dopis vyzývající 50 zemí s nejvyšší spotřebou masa, aby zvýšily ceny živočišných produktů a snížily ceny ovoce a zeleniny. Otevřený dopis byl společně podepsán organizacemi zastupujícími více než 5 000 společností ve více než 100 zemích.

Dopis bude představen světovým vůdcům a vůdkyním 23. září na summitu OSN o potravinových systémech v New Yorku před listopadovým summitem OSN o změně klimatu (COP26) v Glasgow. Dopis přichází v reakci na nedávnou zprávu IPCC, která popisuje klimatickou krizi jako hrozbu „červeného kódu“. Kampaň koalice True Animal Protein Price Coalition (TAPP) vyzývá vedoucí představitele a představitelky zemí, aby zavedli nebo zvýšili daně z masa a mléčných výrobků s cílem snížit jejich spotřebu, a tím snížit emise skleníkových plynů.

Seznam organizací a subjektů, které dopis podepsaly, si můžete přečíst zde. Seznam zahrnuje YOUNGO (skupina mladých voličů a voliček u UNFCCC), Ecopreneur (sdružení 3 000 evropských společností), Triodos Bank, Evropskou vegetariánskou unii a globální síť 50by40.org, která sdružuje 60 organizací s posláním snížit spotřebu masa o 50 % do roku 2040.

Ve Velké Británii vyzývá mládež vládu, aby udělila producentům emisí poplatky za řešení klimatické krize. Produkce masa a mléčných výrobků vypouští mnohem více skleníkových plynů než ekvivalentní množství rostlinných potravin. Německá studie z loňského roku zjistila, že na základě dopadu na životní prostředí by maso mělo stát asi dvaapůlkrát více, než kolik stojí v současné době.

V současné době již máme větší znalosti o jednorázových plastech, fosilních palivech a mnoha dalších činnostech, které mají katastrofický dopad na životní prostředí. Stanovení cen uhlíku u potravin představuje další podobný posun v úrovni informovanosti, které by zároveň mohlo přispět jak při řešení klimatické, tak i globální zdravotní krize. Neexistují žádné pádné argumenty, které by tuto myšlenku rozporovaly,“ uvádí k tématu Jasmijn de Boo, viceprezidentka ProVeg International.

Ředitel koalice TAPP, která kampaň zahájila, Jeroom Remmers dodal: „Nižší úroveň spotřeby živočišných bílkovin nejenže zlepší zdraví obyvatel většiny zemí, a tím sníží náklady na zdravotní péči, ale současně také sníží globální emise skleníkových plynů a přispěje v boji proti ztrátě biologické rozmanitosti. Pokud celosvětová spotřeba masa a mléčných výrobků zůstane na současné úrovni či se dokonce zvýší, nebude možné zabránit tomu, aby růst teplot nepřekročil globálně bezpečnou úroveň.“

„Průměrná spotřeba masa v České republice je neuvěřitelných 83 kg na osobu za rok, což si vybírá daň nejen na veřejném zdraví, ale také na zdraví naší planety. Věříme, že kroky jako zdanění uhlíkové stopy u živočišných produktů či povinné zobrazování takové informace na obalu potravin pomůže spotřebitelům a spotřebitelkám činit informovaná rozhodnutí a bojovat tak proti klimatické krizi při každém nákupu,” říká ředitel ProVeg Česko Martin Ranninger.

Zatímco například Nový Zéland již dříve vyloučil zavedení daně z masa a mléčných výrobků, nedávno rozhodl, že producenti masa a mléčných výrobků budou muset do roku 2025 zaplatit za své emise skleníkových plynů. Jiné země jako Německo a Nizozemsko zvažují zavedení daně z masa na úrovni obchodních řetězců. Španělsko zase už v roce 2011 zvýšilo sazbu DPH na maso na 10 % a snížilo sazbu na zeleninu a ovoce na 4 %.

„Snížení spotřeby mléčných výrobků a masa na polovinu by znamenalo pokles českých emisí skleníkových plynů až o 5 %. Daňové znevýhodnění emisně náročných produktů a služeb a naopak zvýhodnění udržitelnějších alternativ je jednoduchá cesta, jak napravit tržní selhání v souvislosti s tzv. externalitami. Cenové zvýhodnění ovoce a zeleniny by navíc kromě životního prostředí znamenalo i dostupnější zdravé potraviny pro řadu Čechů a Češek,” říká Jitka Martínková z Klimatické koalice.

Neziskové organizace a další společnosti, které by chtěly podepsat otevřený dopis, mohou zaslat svá loga na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Otevřený dopis si můžete přečíst a sdílet na futurefoodprice.org.