Pro potravinové iniciativy, stejně jako pro malé a střední rodinné farmy, je často velmi obtížné fungovat v prostředí, kterému dominují velké agroindustriální podniky a zahraniční obchodní řetězce. Zároveň je však produkce a konzumace lokálních a ekologicky vyprodukovaných potravin zcela zásadní pro ochranu klimatu, biodiverzity, půdy a vody, ale také pro sociálně spravedlivý a demokratický přístup k zdravým a cenově dostupným potravinám.
Chcete-li se dozvědět více o konfliktech v současných potravinových systémech, ale také o možných cestách a strategiích jejich transformace, přijďte v úterý 8. 4. na přednášku v autonomním centru AC254 v Argentinské 18 v Praze-Holešovicích.
Přednáška proběhne od 18 do 20 hod a bude v angličtině.
Přednášet budou:
Politoložka Christina Plank působící na Institutu vývojového výzkumu (IDR) na univerzitě BOKU, kde mimo jiné zodpovídá za magisterské programy zaměřené na změnu klimatu a společenskou transformaci. Ve svém výzkumu a výuce se zaměřuje na teorii státu, politickou ekologii a sociálně-ekologické transformace zejména v oblasti kritických agrárních studií. Svůj doktorát získala pod vedením prof. Ulricha Brandta a pohybuje se v akademických komunitách, které se zabývají sociálně-ekologickou transformací a nerůstem.
Sociální geografka Anna-Maria Brunner na Univerzitě v Grazu a na Universidad Autónoma de Barcelona vystudovala environmentální a systémové vědy, a dále pak též udržitelný městský a regionální rozvoj se zaměřením na oblast výroby a spotřeby potravin a na kartografické vizualizace. Nyní je doktorandkou na Univerzitě v Innsbrucku, kde se v rámci projektu Food Alternatives zaměřuje se na případové studie v Argentině.
Sociální geografka Michaela Pixová působí na Ústavu etnologie a středoevropských a balkánských studií FF UK, na univerzitě BOKU ve Vídni a na Södertörn University v Stockholmu. Ve své výuce a výzkumu se zaměřuje na politickou ekologii, angažovanou vědu, sociálně-ekologickou transformaci, kritickou urbánní teorii, sociální hnutí a občanskou společnost. Kromě projektu Food Alternatives je také spoluřešitelkou mezinárodního projektu www.sustainaction.org zaměřeného na udržení občanské společnosti a sociálních hnutí v kontextu mnohonásobné krize.
Politoložka Christina Plank působící na Institutu vývojového výzkumu (IDR) na univerzitě BOKU, kde mimo jiné zodpovídá za magisterské programy zaměřené na změnu klimatu a společenskou transformaci. Ve svém výzkumu a výuce se zaměřuje na teorii státu, politickou ekologii a sociálně-ekologické transformace zejména v oblasti kritických agrárních studií. Svůj doktorát získala pod vedením prof. Ulricha Brandta a pohybuje se v akademických komunitách, které se zabývají sociálně-ekologickou transformací a nerůstem.
Sociální geografka Anna-Maria Brunner na Univerzitě v Grazu a na Universidad Autónoma de Barcelona vystudovala environmentální a systémové vědy, a dále pak též udržitelný městský a regionální rozvoj se zaměřením na oblast výroby a spotřeby potravin a na kartografické vizualizace. Nyní je doktorandkou na Univerzitě v Innsbrucku, kde se v rámci projektu Food Alternatives zaměřuje se na případové studie v Argentině.
Sociální geografka Michaela Pixová působí na Ústavu etnologie a středoevropských a balkánských studií FF UK, na univerzitě BOKU ve Vídni a na Södertörn University v Stockholmu. Ve své výuce a výzkumu se zaměřuje na politickou ekologii, angažovanou vědu, sociálně-ekologickou transformaci, kritickou urbánní teorii, sociální hnutí a občanskou společnost. Kromě projektu Food Alternatives je také spoluřešitelkou mezinárodního projektu www.sustainaction.org zaměřeného na udržení občanské společnosti a sociálních hnutí v kontextu mnohonásobné krize.